torstai 7. maaliskuuta 2013

Suihkumoottorit

Tällä hetkellä koulussa käydään läpi moottoreita ja suihkumoottori on kyllä kiehtova laite. Sen toiminta on hyvin yksinkertaista, mutta silti sen osuus on suurin koko lentokoneen kustannushinnasta. Yhden suihkumoottorin hinta voi olla  n. 10-20 milj. €. Hinta johtuu yleensä materiaaleista koska niiden täytyy kestää kovaa kulutusta ja korkeita lämpötiloja.

Suihumoottori toimii käytännössä niin, että edessä olevat fanit työntää ilmaa alipaineella kompressorille, jossa ilmaa ahdetaan korkealla paineella eteenpäin polttokammioon. Kammiossa ilma sekoitetaan polttoaineeseen ja sytytetään palamaan, jolloin lämpö laajenee eteenpäin turbiinille ja turbiinilta ilma poistuu ulos moottorista sekoittuen ohivirtausilmaan.


Kuvassa on Pratt & Whitneyn GP7200 moottori, jota käyttää mm. Airbus A380. Myös Finnairin koneista suurin osa käyttää kyseisen valmistajan moottoreita.

Videossa GE "General Electric" testaa sen moottoreita erilaisia sääolosuhteita varten työntämällä siihen mm. jäähileitä ja tonneittain vettä. Kyllä on kestävää rautaa nimittäin :)

 

- Igor

0 kommenttia: