tiistai 26. huhtikuuta 2016

Ajankohtaista 2016


Hei vaan kaikille,

Päätin tulla hieman rupattelemaan kun on tullut paljon kyselyä ja palautetta ilmailusta ja lentomarkkinoista yleensäkin. Puheenaiheen pääpaino on viimeiset vuodet ollut lentäjien työttömyydessä ja työllistymisen vaikeudessa, johtuen maailmanlaajuisesta taloudellisesta lamasta. Lentäjien työllistyminen on muutenkin ollut aina hyvin vaihtelevaa, välillä kausia jolloin 2 vuoteen kukaan ei työllisty ja sitten taas tyhjennetään lentäjäreservit ja perutaan lentoja miehistöpulan vuoksi. Viimeisin kuoppa on valitettavasti kestänyt pitempään kuin kaksi vuotta ja tämä on aiheuttanut epätoivoa vastavalmistuneiden lentäjien keskuudessa eikä kyseistä ammattia uskalleta enää lähteä opiskelemaan suurten velkataakkojen pelossa. Ennusteet ovat kuitenkin aina povanneet kovaa ilmailun kasvua tulevaisuudessa ja kaikista skeptisistä puheista huolimatta näyttäisi siltä että se hetki on nyt ovella.


En ole itse kuvassa :)
Kun itse valmistuin vuonna 2014 niin olin jo aika varma, että kohta alkaa lentoyhtiöiden kilpailu lentäjistä. En ollut täysin väärässä sillä suurimmat lentoyhtiöt pitivät jo silloin ovia auki kokeneille lentäjille, mutta tuoreille märkäkorville tilanne ei ollut vielä niinkään positiivinen. Pikku hiljaa tämäkin tilanne alkoi muuttua kun lentoyhtiöt alkoivat pudottaa minimivaatimuksiaan ja halpalentoyhtiöt kuten Ryanair aloittivat massiiviset haastattelut vastavalmistuneille piloteille. Vasta viime vuoden lopussa kasvun merkkejä oli havaittavissa myös Suomessa, jolloin Finnair ja Norra ilmoittivat lentäjähaustaan. Tämä herätti suurta toivoa myös kotimaisilla lentomarkkinoilla ja tällä hetkellä näyttäisi siltä että kaikilla maailman lentoyhtiöillä on lentäjähaku käynnissä. Monet yhtiöt Aasiassa tai esim. Norwegian euroopassa ovat joutuneet perumaan lentojaan miehistöpulan vuoksi (Linkki). Finnair on mm. damp leasannut (vuokrannut koneet lentäjineen) muualta, jotta saisi kasvun hoidettua puuttuvien resurssien vuoksi. (Linkki)


(http://www.icao.int/sustainability/Pages/Facts-Figures_WorldEconomyData.aspx)
Onko tilanne nyt sellainen, että tästä eteenpäin kasvu on vaan ylöspäin? Kannattaako nyt lähteä opiskelemaan, jotta työpaikka olisi varma parin vuoden kuluttua? Jos meillä olisi kristallipallo niin kaikkiin näihin kysymyksiin saisi heti vastauksen, mutta valitettavasti kukaan ei pysty kertomaan muuta kuin jonkin sortin ennusteen, jonka perusteella meidän olisi tehtävä suuria ja riskialttiita valintoja. Ennusteet ovat aina olleet ilmailun laajenemiseen ja suureen kasvuun viittaavia ja nämä ennusteet ovat tälläkin hetkellä voimassa, osittain jo toteutuneita. Useat eri lähteet suosittelevat lähteä opiskelemaan lentoalaa juuri nyt, toki heilläkin on omat kaupalliset interssinsä, mutta nykyinen  lentäjäpula ei helpotu ainakaan sillä, jos lentokoulut sulkisivat ovensa.

Lentäjäksi haluavalle onkin tärkeää punnita omat rahkeensa ja tehtävä oma ennusteensa mahdollisesta tulevaisuuden työllistymisestä. Se olet kuitenkin sinä, joka haet pankista lainaa ja sijoitat tulevaisuuden ammattiisi. Kukaan ei voi luvata yhtään mitään ja senpä takia päätös ruveta ammattilentäjäksi ei ole helppo.

Mitä tulee omaan työllistymiseen tahi lentoyhtiöiden haastatteluihin niin en voi paljastaa kovin paljoa. Sen voin ainakin kertoa, että toimin lennonopettajana eräässä lentokoulussa ja nautin työstäni todella paljon :)


Onnea kullekin, mihin päätökseen päädyttekin. Ilmailu on kiehtova maailma ja kuten sanoin niin itse aion pysyä siinä!

- Igor S.

0 kommenttia: