maanantai 14. huhtikuuta 2014

MEP & Diamond DA42

Lahden moottoritie ja Kehä 3.
Nyt on päästy nauttimaan taas hieman pidemmästä tauosta johtuen eri vaiheissa olevista opiskelijoista, mutta nyt näyttäisi siltä, että hommat alkaa jatkua. Viime viikko meni monimoottoriteorioiden parissa sekä uuden konetyypin opiskelussa. Tänään suoritettiin koe ja loppu viikko menee vielä maaharjoittelussa. Ensi viikolla olisi tarkoitus aloittaa lennot simulaattorilla ja Diamondilla.

Siipien kärkiväli on huimat 13,42 metriä :)
Diamond DA42 - kyseessä on siis monimoottorilentokone eli kummaltakin siiveltä löytyy yksi nelisylinterinen vesijäähdytteinen suoraruiskumoottori, jonka teho on 123,5 kW (165,6 hp). Maksimi lentoonlähtömassa on 1900kg ja polttoaineena toimii nyt JET-A1 eli kerosiini. Moottoreita käytetään kahdella tehovivulla ohjaamosta, joilla kerrotaan kuinka paljon tehoa halutaan irti moottoreista. Käsky välittyy automaattisille moottorinohjaus- ja valvontayksiköille, jotka antavat vaaditun tehon moottoreista.

Monimoottorivaiheessa pyritään lentämään mahdollisimman samankaltaisesti ammatti-ilmailun kanssa eli panostetaan enemmän flow-listoihin, joilla seurataan tiettyä kuviota ulkomuistista ja sitä kautta painetaan oikeita nappeja ja vipuja. Lisäksi uutena asiana tulee sisäänvedettävät laskutelineet, jotka vähentävät vastusta. Käytetään mahdollisimman paljon automatiikkaa ja laitteita, jotka auttavat vähentämään työkuormitusta sekä parantavat lentokoneen hallintaa ja navigointia.

Tästäkin koneesta löytyy Garminin G1000 lasiohjaamo. Lasiohjaamolla siis tarkoitetaan ohjaamotyyppiä, joka on varustettu elektronisilla näytöillä mekaanisten mittareiden sijaan. Toki ylhäältä löytyy myös mekaaniset varamittarit (nopeus, keinohorisontti ja korkeus), jos sattuu sähköt häviämään. Lisävarusteisiin kuuluu myös KAP140-autopilotti, joka auttaa vähentämään työkuormaa lennolla.

Kone on siis erittäin hyvin varusteltu ja mukaan mahtuu hieman erikoisempiakin varusteita mitä tavallisista koneista harvemmin löytyy. Hyvä esimerkki on "salamatutka", joka havaitsee sähköisiä purkauksia, joita syntyy ukkosissa. Tällä pystytään paikantamaan vaarallisia myrskysoluja tai yksittäisiä salamoita. Mukaan mahtuu paljon muutakin kuten jäänestolaite, maastovaroitin sekä keinonäkymä joka mukailee maastoa näytössä.


Toukokuussa (lauantai 24.5.) pääsee jälleen testailemaan soveltuvuutta ammattilentäjäksi Patrian avoimilla päivillä, jotka järjestetään Helsinki Fly In tapahtuman yhteydessä. Lisää Fly In tapahtumasta http://helsinkiflyin.fi/.

0 kommenttia: