maanantai 17. helmikuuta 2014

Uutisia

Maailmalla sattuu ja tapahtuu päivittäin kaikenlaisia asioita, varsinkin ilmailun parissa. Tässä hieman viimeaikaisia poimintoja.


Singaporessa järjestetyssä ilmailunäytöksessä Airbus esitteli ensimmäistä kertaa virallisesti A350 konettaan suurelle yleisölle. Tällä kertaa Airbus päätti jättää matkustamopuolen ilman sisustuksia, joka monien mielestä oli väärin, koska tulevat asiakkaat haluaisivat nähdä miltä heidän tuleva kalustonsa tulisi mahdollisesti näyttämään. Airbus oli kuitenkin eri mieltä ja sanoi, että harvoin asiakas näkee mitä lentokone pitää sisällään koelentovaiheessa ja kuinka paljon työtä joutuu tekemään, jotta kone saataisiin lentokelpoiseksi. Asiakkailta onkin tullut paljon positiivista palautetta ja tilauksia sen myötä. Videossa Airbusin testi-insinööri esittelee konetta sisältä päin.
__________

Snowbird a.k.a Lumilintu etsii nyt pursereita, lentoemäntiä ja stuertteja sekä kokoaikaisiin vakituisiin, että osa-aikaisiin määräaikaisiin työsuhteisiin. Lue lisää täältä.

__________

Kuva: tcdailyplanet.net
Yhdysvalloissa on törmätty yllättäviin ongelmiin nimittäin lentäjäpulaan. Ongelmat alkoivat syntyä kun Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA päätti nostaa aloittavien lentäjien kokemusvaatimuksia matkustaja- ja rahtikoneiden osalta 250 lentotunnista 1500 lentotuntiin. Taustalla on kuitenkin muutakin kuin nostetut kokemusvaatimukset nimittäin matala palkkaus. Maan sisäiset pienemmät lentoyhtiöt maksavat jopa kolme kertaa pienempää palkkaa lentäjilleen kuin vastaavat suuremmat yhtiöt, jonka vuoksi lentäjillä ei ole varaa työskennellä perämiehen tehtävissä.

Lisää asiasta: Lentoposti, Taloussanomat
__________

Tänään 17.2. Ethiopian lentokone kaapattiin kesken lennon, mikä tuntuu mahdottomalta ajatukselta nykypäivänä tiukkojen turvatarkastusten ja säännöksien vuoksi. Lento oli lähtenyt Addis Abebasta ja sen oli tarkoitus päätyä Roomaan, mutta kaappari pakotti koneen lentämään Geneveen. Kaappaajaksi paljastui lopulta lentokoneen perämies, joka päätti hakea turvapaikkaa Genevestä koska tunsi olonsa uhatuksi omassa kotimaassaan. Mahtoikohan perämiehelle tulla mieleen, että koneen kaappauksesta tulee todennäköisesti linnakeikka eikä mitään turvapaikkaa? Noh.. Ehkä myöhemmin selviää jotakin muuta asian tiimoilta. Lentäjät eivät ole kuitenkaan sieltä tyhmimmästä päästä, ellei päässä ole sattunut joku naksu. Lisää uutisesta lentoposti ja rte.ie.

Ethiopian Airlines on kaapattu myös aikaisemmin vuonna 1996 samanlaisista syistä. 3 etiopialaista matkustajaa kaappasi Addis Abebasta Nairobiin matkalla olleen koneen koska halusivat hakea turvapaikkaa Australiasta. Lopulta kone päätyi Intian valtamereen kun koneesta loppui polttoaine tappaen 125 matkustajaa 175:stä. http://en.wikipedia.org/wiki/Ethiopian_Airlines_Flight_961
__________

Hieman erikoisempi tapaus - työntörekka, jolla lentokone työnnetään portilta rullaustielle oli törmännyt American Airlinesin MD-82 lentokoneeseen kun koneen kuormaus oli käynnissä. Ajoneuvon kuljettaja ja tuntematon nainen vietiin lääkäriin tarkistuttamaan polvea, mutta lentokoneelle tapahtui hieman suuremmat vahingot. Koneen komposiittirungon korjaaminen ei nimittäin ole mitään halpaa lystiä. Lisäksi koneen nokassa on säätutka joka on hyvin varmasti vaurioitunut tuollaisessa törmäyksessä. Rekka onnistui myös vahingoittamaan nokkapyörää, jonka joutuu myös korjaamaan. Ilmailussa on hyvä tietää se, että kaikki missä on aviation-leima, maksaa kymmeniä kertoja enemmän kuin tavallinen osa koska se täytyy testata ja hyväksyttää erinäisillä tahoilla, jotta se olisi soveltuva ilmailukäyttöön. Kaiken korjaamisen jälkeen kone joutuu todennäköisesti vielä testilennolle. Toivottavasti oli vakuutukset kunnossa kummallakin osapuolella. Lisää asiasta Dailymail.
__________

Säät ovat olleet nyt heikonpuoleiset, jonka vuoksi lentojakin on joutunut perumaan paljon. Näitä mittarilentoja ei ole jäljellä enää kuin kolmisen tuntia, jonka jälkeen välitarkastuslento, jolla varmistetaan, että lentotaidot ovat oikealla tasolla. Sitten pääseekin monimoottoriteorioiden pariin.

- Igor

0 kommenttia: