lauantai 4. toukokuuta 2013

Viimeisimmät lento-onnettomuudet

Kuva: dannews.co.nz
Suomalainen ilmailu-uutisiin erikoistunut sivu lentoposti.fi.

Sivulta löytyy uusimmat uutiset koskien ilmailua maailmanlaajuisesti.

Vaikka kuinka lentoturvallisuutta kehitetään ja lakeja viilaillaan niin valitettavasti lento-onnettomuuksia tapahtuu ja tulee tapahtumaan.

Eilen tipahti ultrakone Sysmässä vieden kaksi matkustajaa mukanaan :( Koneeseen oli tullut mitä ilmeisemmin tekninen vika, jonka jälkeen kone syöksyi nokka edellä maahan. 

Afganistanissa 29.4. rysähti maahan B747 rahtikone, jossa menehtyi 7 miehistön jäsentä. Ilmeisesti rahti oli lähtenyt liikkumaan heti lentoonlähdön jälkeen ja koneen massakeskiö oli siirtynyt taakse, jolloin kone sakkasi.


Indonesialaisen Lion Air:in tuliterä B737 päätyi mereen laskun jälkeen Balilla 13.4. Syytä en ole ehtinyt selvittää, mutta kaikki 101 matkustajaa ja 7 miehistön jäsentä onneksi selvisivät hengissä vaikkakin oli 45 loukkaantunutta. Lion Air:illa ollut ennenkin ongelmia turvallisuuden kanssa ja se on ollut lentokiellossa. Tiedä sitten oliko jälleen joku vika yhtiön sisällä. Indonesiassa lentäminen ei ole sieltä turvallisimmasta päästä heikkojen ilmailusäädöksien takia.

Yksi aivan piittaamaton ja todella iso vaaratilanne tapahtui Air Indian lennolla, kun molemmat lentäjät poistuivat ohjaamosta nukkumaan 40 minuutiksi, jättäen kaksi lentoemäntää vahtiin. Toinen heistä onnistui tietenkin kytkemään autopilotin pois päältä, jolloin molemmat lentäjät juoksivat takaisin ohjaamoon. Kone osaa tietysti trimmata itsensä vaakalentoon, kun autopilotti kytkeytyy pois päältä, mutta jos siinä vaiheessa olisi väännetty rattia niin se olisi ollut menoa. Uskomatonta on se miten tällaisina aikoina, kun lentoturvallisuutta kehitetään todella isolla kädellä, löytyy tällaisia aukkoja koulutuksessa. Kyllähän jokainen lentäjä, jolla on vähääkään itsesuojeluvaistoa ja tilannetajua sekä ammattilentolupa ymmärtää sen ettei konetta voi jättää osaamattoman käsiin. Se on jopa lainvastaista. 

Kaikesta huolimatta, vaikkakin tällaiset tapahtumat kasvattavat kauhua lentopelkoisissa ja tuntuu että onnettomuuksia tapahtuu paljon, niin lentäminen on edelleenkin turvallisin matkustustapa ja turvallisempi päivä päivältä. 

Lentämistä ei siis kannata pelätä ja mikäli on lentopelkoa niin kannattaa lukea miten siitä pääsee eroon sillä se on opittua. Jussi Ekmanilla on hyvä teksti kyseisestä asiasta Finnair Blogissa.

- Igor

0 kommenttia: