sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Kurkistus lentäjän maailmaan

Jos on joskus miettinyt millaista olisi olla liikennelentäjä niin seuraavassa videossa pääsee seuraamaan lentäjän elämää koneen sisältä. Hieno kooste kokonaisuudessaan hyvällä musiikilla höystettynä. Ei muuta kuin full hd päälle asetuksista :)

 


- Igor

11 kommenttia:

  1. Hei!

    Video oli todella mahtava ja innostava, kiitos kun jaoit sen!

    Täällä olisi myös kysymys, joka liittyy kyseiseen aiheeseen vain sen verran että käsittelee myös lentämistä. Nimittäin, voiko käytännössä lentäjät (ja lentoemännät) asua muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla? Esimerkiksi Rovaniemellä, kuten itse. Jostain muistaisin lukeneeni, että lentovuorot alkavat aina Helsinki-Vantaan kentältä, eikä täten muilta kentiltä voisi hoitaa työvuoroaan. Toisaalta sitten kuulin, että lentäjiä asuu ympäri Suomea, tästä hämmennyin. Miten tämä pitää paikkansa? Voisiko lentäjäkoulutuksen jälkeen siis jatkaa asumista esim. täällä Lapissa, ja hoitaa työnsä joutumatta muuttamaan Helsingin lähettyville?

    Toinen, henkilökohtaisempi kysymys johon ei voi sua velvoittaa vastaamaan, miksi valitsit Patrian koulutuksen? Vai haitko muihinkin?

    Löysin blogisi vasta tänään, en ole siis paljoakaan ehtinyt selailla, mutta toivon että voisit varsinkin ensimmäistä kysymystä hieman avartaa mulle lisää. Ja taidan alkaa tutkia tätä blogia hieman enemmän.. :)

    Kiitän jo nyt paljon!
    T. Lappilainen, 16v, lentäjän ammatista haaveileva nuori nainen.

    VastaaPoista
  2. Moi LaWraX!

    Kyllähän tuo pitää osittain paikkansa, että työvuorojaan pystyy hoitamaan muualtakin kuin pääkaupunki seuduilta, mutta se riippuu täysin siitä että missä ja milloin lennät sekä missä firmassa. Tässä joutuu tarkastelemaan asiaa aika laajalta alueelta.

    Ensinnäkin kun lähdet opiskelemaan niin kannattaa tiedostaa, että varsinkin tällä hetkellä työllistyminen Suomessa on suhteellisen epätodennäköistä ja tämän hetkinen suuntautuminen onkin ulkomaille. Toisaalta kun miettii sinun ikää, niin tulvaisuudessa kun valmistut niin tilanne saattaa olla ihan mikä tahansa. Voi olla, että Suomessa on valtava lentäjäpula. Eli jos mietitään, että työskentelet ulkomaisessa firmassa, niin todennäköisesti asut sen maan tukikohdassa tai vaihtoehtoisesti asut Suomessa ja lennät aina paikanpäälle kun työvuoro alkaa, mutta silloin työreissut saattaisivat olla hyvin pitkiä. Työnantaja voi myös asettaa työehdoksi että asut tukikohdassa.

    Jos ajatellaan taas, että työskentelet Suomessa niin tukikohta on todennäköisesti pk-seudulla, ellet tietenkään lennä TurkuAir:ille, jolloin tukikohta on Turussa. Suomessa pystyy yleensä asumaan toisella paikkakunnalla ja tulemaan töihin, jos asuu esim. Tampereella kun työmatka ei ole kuin 2h. Lapista asti se olisi hyvin vaikeaa, joten joutuisit mitä todennäköisemmin muuttamaan Helsingin suuntaan tai lentämään jatkuvasti ensin Helsinkiin ja myöhemmin kotiin mikä on taas raskasta.

    Hienoa, että olet kuitenkin kiinnostunut tästä ammatista ja jos oikeasti haluat tulevaisuudessa ammattilentäjäksi niin sinuna en tällä hetkellä asettaisi tuota asumiskysymystä niin oleelliseen asemaan. Kannattaa panostaa ennemmin opiskeluun ja saamaan hyviä arvosanoja mm. matematiikasta, englannista ja fysiikasta koska noita aineita tulee tarvitsemaan lentäjän ammatissa päivittäin. Lisäksi opiskelu ja työskentely suoritetaa englannin kielellä. Hyvä todistus on oleellisessa roolissa hakukokeissa. Tulet opiskelemaan joka tapauksessa joko Helsingissä tai ulkomailla ja sen myötä myös asumispaikkakunta vaihtuu, joten asumista ei kannata miettiä sen kummemmin tällä hetkellä. Suosittelen myös että luet "Haluatko liikennelentäjäksi?"-osion ja tutustut vaatimuksiin mitä lentäjällä täytyy olla, jottei myöhemmin tulisi pettymyksiä kun jokin seikka onkin jäänyt huomiotta (mm. huono näkö voi olla este).

    VastaaPoista
  3. Tuohon toiseen kysymykseen niin hain kyllä aikaisemmin Suomen Ilmailuopistoon, mutta silloin en ollut täysin valmis opintojen osalta, jolloin jouduin käymään lisäkoulutuksessa. SIO:lla on yleensä paljon hakioita ja pieni osa pääsee sisälle, jolloin täytyy erottua joukosta mm. hyvällä koulutuksella. Patrian valitsin sen takia, että olin käynyt tutustumassa koulun toimintaan ja suoritin myös pääsykokeet hyvällä menestyksellä, joten en alkanut enää hakemaa toiseen oppilaitokseen. En väitä etteikö esim. Salpauslennolla olisi koulutus yhtään parempaa/huonompaa, kun en tiedä, mutta lähdin sitä tietä missä olin onnistunut etenemään kohti unelmien ammattia.

    Joten hyvä vinkki kaiken kaikkiaan: opiskele hyvin ja täytä kaikki lentäjän vaatimukset niin olet varmasti hyvällä pohjalla lentäjän ammattia varten. Jos tahtoa on niin varmasti myös onnistut :)

    VastaaPoista
  4. Ohhoh, arvostan paljon vaivannäköäsi vastaukseen. Avarsi ja auttoi yllättävänkin paljon. Näin siis taidan tehdä, että jatkan keskittymistä opiskeluun vielä tässä vaiheessa (onneksi mainitsemasi aineet ovatkin vahvoilla) enkä ajattele tuota asumista minkäänlaisena ongelmana tai esteenä tulevan tiellä. Eihän se tietysti mahdoton kysymys olekaan sitten joku päivä, etteikö voisi paikkakuntaa vaihtaa tilanteen niin vaatiessa. Jokatapauksessa koulutuskin tähän ammattiin olisi jo Etelässä.

    Kiitos sulle tästä, ja toivon sulle kaikkea hyvää unelmas eteen :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos ja seuraahan jatkossakin blogia. Onnea ja menestystä sinnekin päin :)

    VastaaPoista
  6. Moi !
    Mahtava video :)
    Olen 15v poika joka haaveilee lentäjän urasta,mutta koulu arvosanat eivät täälä hetkellä anna mahdollisuutta mennä lukioon ja sen jälkeen ilmailupoistoon. Esim: englanti 8 ja matikka 6 fysiikka 6 ruotsi 6

    Ter: 15 vuotias lentäjän urasta haaveileva poika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi,

      hienoa, että sulla on unelma ja unelmia täytyy tietysti myös toteuttaa. Pitää toki muistaa, ettei kaikki ihmiset pysty välttämättä samaan mihin muut pystyy. Joku on parempi jossakin kuin toinen. Huono koulumenestys johtuu yleensä kiinnostuksen puutteesta, ei niinkään lahjattomuudesta. Jokainen ihminen pystyy oppimaan, mutta toisilla se kestää hieman pitempään riippuen missä aineissa on hyvä. Matematiikka on esimerkiksi sellainen aine, että siihen täytyy olla aitoa kiinnostusta tai motivaatiota, jotta sitä oppisi. Siinä vaiheessa kun olet valmis tekemään kaikkesi, jotta saavuttaisit unelmasi kuten lentäjän ammatin, niin olet varmasti valmis opiskelemaan myös matematiikkaa ja fysiikkaa ja sisäistät asiat paljon helpommin.

      Jos et lukioon välttämättä pääse niin voit opiskella samoja aineita ammattilinjalla tai ottaa kaksoistutkinnon. Kummastakin on paljon hyötyä. Amiksen jälkeen voit myös jatkokouluttautua ja mahikset lentäjäksi sen kuin paranee. Joten älä heitä vielä kirvestä kaivoon. Sulla on vielä paljon aikaa petrata arvosanoja ja hakea lentäjäkouluun :)

      Temppiä ja menestystä opintoihin ja muista tehdä haaveista totta :)
      ps. muista katsoa, että muutkin asiat ovat kunnossa koulutuksen ohella. http://patriapilot.blogspot.fi/p/perusvaatimukset.html

      - Igor

      Poista
  7. Kuinka monta hakijaa teidän kurssille oli noin suurinpiirtein ja kuinka moni pääsi sisään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon on vaikea vastata koska Patrialla on jatkuva haku päällä ja kurssin voi aloittaa silloin kuin itselleen parhaiten sopii. Itsekin aloitin vuoden päästä valintakokeista muiden kiireiden takia. Meidän kurssilla on 8 oppilasta ja maksimi on yleensä n.15 oppilasta.

      Poista
  8. Onko mahdollista päästä Patrian matikan, fysiikan ja englannin tasakokeista läpi jos ei ole lukiossa lukenut kuin vain pakolliset kurssit matikasta ja fysiikasta. Matikka siis lyhyt. Ja fysiikan eka kurssi ei hyvin mennyt, sain 6. Matikasta 5. Englanti taas on minulla hyvin hallussa, tällä hetkellä 9.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se mahdollista taidolla tai tuurilla, riippuu mitä kysytään. Täytyy kuitenkin ymmärtää mitä varten osaamista näistä aineista vaaditaan. Opiskelun sekä varsinaisen lentämisen aikana täytyy soveltaa näitä kaikkia aineita jatkuvasti. Jos tuntuu ettei asiat mene perille vaikka kuinka niitä rassaa niin voi olla ettei lentäminenkään ole sitten se juttu. Opiskelu maksaa kuitenkin hyvin paljon, eikä sitä kannata mennä takki auki kouluun.

      Kannattaa preppailla aineita esim. aikuisopistossa tms. jossa saat hyvän pohjan valintakokeisiin. Voit toki käydä yrittämässä myös nyt ja katsoa onko sinulla riittävä pohja vai ei. Patria kertoo sitten tulokset ja aineet jossa täytyy petrata ja joita voit tulla myöhemmin yrittämään uudelleen.

      Poista